Vad är skillnaden mellan Single orgin och Blend (blandningar)?

Vad är skillnaden mellan Single orgin och Blend (blandningar)?

Om du är en kaffeälskare har du säkert hört talas om single origin och blend/blandningar. Men vad betyder dessa begrepp egentligen och vilket är bättre? I det här inlägget ska vi förklara skillnaden mellan single origin och blandningar och ge dig några tips på hur du kan välja det kaffe som passar dig bäst.

Single origin kaffe är kaffe som kommer från en enda källa oftast i vårat fall en region/kollektiv eller en gård. Det kan till och med vara en specifik sort eller bearbetningsmetod av kaffet. Syftet med single origin kaffe är att framhäva de unika smakerna som naturen skapar genom terroir, det vill säga platsen, vädret och jorden. Single origin kaffe kan variera i smak från år till år beroende på väderförhållandena och andra faktorer som påverkar kaffets kvalitet. När man dricker single origin kaffe får man smaka på en specifik plats och ett ögonblick i tiden, vilket gör det till en speciell upplevelse.

Blandningar/Blend är kaffe som består av flera olika kaffesorter från olika ursprung. Blandningar skapas för att skapa en viss smakprofil som kombinerar egenskaper från flera olika kaffen. Bra blandningar kan vara djupa och komplexa, men dåligt matchade kaffen kan ge en överförenklad smak. Blandningar skapas också för att skapa en konsekvent produkt som smakar likadant varje gång. Så ett rosteri kan välja att skapa en mörkrostad blandning med smak av bakade kryddor och choklad. De hittar flera single origin kaffen som när de blandas ihop ger den önskade smakprofilen. Om de tar slut på något av kaffena i blandningen, t.ex. eftersom deskördas vid olika tillfällen på jorden, kan de byta ut det mot ett liknande kaffe för att behålla smaken. Detta innebär att blandningar kan finnas tillgängliga året runt.
Vilket är bättre: single origin eller blandningar? Det beror på vad man letar efter i sin kopp kaffe. Det är lättare att veta vad man får med blandningar eftersom de är avsiktligt konsekventa. Blandningar ger ofta en balanserad kopp som har skapats strategiskt av rosteriet. Så vissa blandningar kan passa t.ex. bättre med grädde och socker eller en speciell espressokaraktär. 

På Kaffeboxen har vi både single origin och blandningar för alla smaker och tillfällen. 
 

Tillbaka till blogg